Ajánlatkérés

Kérje ingyenes árajánlatunkat

Napkollektor
Napelem

Menük

Napkollektor Kollektor CF-SR 58-1800 Napkollektor WT-TF2 Multikollektor CF-TZ 58-1800 Napkollektor CPC U Type Napkollektorok Tesy Síkkollektor CFSR Síkkollektorok ÚJ AMX 2.0 Síkkollektor CFSR 200SK Síkkollektor CFSR 230SK Síkkollektor CFSR 260SK Síkkollektor Tároló Solar tárolók 1 hőcserélős zománcozott HMV tárolók 2 Hőcserélős zománcozott HMV tárolók Hőcserélő nélküli futési puffer tároló Solar Thermal Accumulátor Tágulási tartályok Hőcserélők-Szivattyú
állomások
Lemezes hőcserélő Medence hőcserélő Medenceszűrő Szolár állomások Szimpla szolár állomás Dupla szolár állomás CFSR-GPS60 Szolár Roppantós Dupla ÚJ Szimpla szolár állomás ÚJ Dupla szolár állomás ÚJ Szimpla szolár állomás 60 Szivattyú állomások 1" szivattyú állomás galvanizálóval 6/4" szivattyú állomás galvanizálóval Szivattyú állomás szilárd tüzelésű kazánhoz Szivattyú állomás keverőszeleppel Szolár szabályzók Deltasol AX Deltasol BS Plus Deltasol BX Full Deltasol BX L Full Kit Deltasol BX Plus Deltasol Cs Vezérlés Deltasol E Deltasol M Deltasol MX Full Kit Szerelési anyagok Bordás cső Roppantós fittingek Szigetelés Töltő pumpa Honeywell Érzékelok Golyós csapok Fagyálló Kerti zuhany Napelem Napelemek Akkumulátor Tartó szerkezet Univerzális East-West napelem tartó szerkezet Lindab Szerelési anyagok Kábelek csatlakozók Krimpelő szerszám Új Töltésvezérlők Inverter Pellet Pellet tüzelőanyag Pellet kazán Elektromos bicikli

Hit Counter provided by Sign Holders

Napelem vagy napkollektor

Napelem vagy Napkollektor
Nagyon sok megkeresést kapunk minden féle fórumokon. Az érdeklődök nincsenek tisztában a napelem és a napkollektor közti különbségére. Tudják azt, hogy szeretnének megújuló energiát a házukra, csak igazából nem tudják mire is van szükségük.
Napelem áramot, a napkollektor meleg vizet termel. Kérdéseikből kiderül az is, hogy a bekerülési költségeiknek a megtérülése nagyon fontos számukra, ezért kérdezik hogyan számolható ki.
Itt szeretnénk egy tévhitet eloszlatni, miszerint a napelem gazdaságosabb megoldás. Magyarországon logika nélkül terjed, hogy ma mindenki napelemet akar a háza tetejére anélkül, hogy tisztába lenne, valójában mire is van szüksége. Ugyanis a számítógépen történő megtérülések nagyon ritkán, de általában nem tükrözik a valóságot. Számos cég weboldalán olvasható napelemes rendszerek esetén 7-10 év megtérülés. Ezeken az oldalakon szintén olvasható, hogy pl. havi 5.000Ft- os villanyszámlához ajánlanak 1,2 millió forintos napelemes rendszert. Szerintünk bárki ki tudja számolni, az előbb említett értékű napelem  240 hónap, azaz 20 év. Ha ugyan ezt meleg víz előállításra is használják akár több is lehet.
De ez a helyzet tovább rontható. Vannak, fölül árazott márka névvel ellátott, (márka nevet nem említünk) rendszer optimalizáló megoldások ahol további 20-30% költséggel további években eltolják a megtérülést.
Előszeretettel hivatkoznak „szakemberek” Németországra, hogy ott szinte minden háztető tele van napelemmel és mindenki azt használja. Azt, hogy az ottani körülmények, mások nem teszik hozzá. Például Németországi szolgáltatók magasabb árakon veszik át a megtermelt áramot. Érthető módon a napelem szerelők csak a napelemeket ajánlják, a napkollektoros rendszereket nem. Nem említik, hogy a németeknél, szinte minden háztetőn a napelemes rendszer mellett megtalálható a napkollektor is. Most már tudjuk, hogy a meleg víz előállításra illetve a fűtés rásegítésre van. A drágán előállított áramot, meleg víz előállításra nem pocsékolják, használják el.
Térjünk vissza az alap napelemes rendszerünkhöz, amit példának említettünk 5.000 forint havi termelés 1,2 milliós rendszer esetén. Egy család, villanybojlerrel állítja elő a meleg vizet az akár 8.000-10.000 forint költségbe is kerülhet havonta. Ez a meleg víz igény előállítható 700.000-800.000 forintos napkollektoros rendszerrel.
Azért gondoltuk, hogy felhívnánk a figyelmét mindenkinek, aki megújuló energia területén tervez beruházást, hogy a megtérülés, számítógépen történő modellezése ritkán tükrözi a valóságot.
Minden napelemes rendszer mellett fontos helye van a háztetőkön napkollektoroknak is. Akinek van lehetősége a napelem és napkollektor rendszereket együtt szereltessék, mert így lesz igazán gazdaságos a megoldás.
Cikkünket azért tartottuk fontosnak megírni, mert tapasztalataink azt mutatják, hogy egyre több helyen van a tető tele napelemmel kollektorok helyet. Nem mindegy, hogy a gazdaságtalan villanybojler használatával termeljük meg a meleg vizünket, vagy a nap adta lehetősséggel.
Ez csak egy példa a sok közül. Kérjék a kivitelezőktől a helyszín alapján azt, megoldást  ami a leggazdaságosabb napelem vagy napkollektor rendszer kiválasztásával. Az a válasz, hogy napelem kell a háztetőre, és árammal bármi előállítható az igaz, de nem gazdaságos.    
Codefon-Solar Kft.
Oszd meg ha tetszett
  • Facebook