Napelemes árajánlat 2016

Az Ön villanyszámlája: Ft

1000
50000


Az Ön éves villanyszámlája

Ft

Codefon-Solar Kft
1095 Budapest
Soroksári út 110

azaz

Az Ön éves áramfogyasztása

0
0
0
0
0
0
,

Önnek ekkora tetőfelületre van szüksége: m2

Az Ön napelem paneleinek Bruttó ára
Ft

Kérje személyre szabott árajánlatunkat
Név Cím (település, utca, hsz):
Telefonszám E-mail cím:
Irányítószám A beruházás tervezett időpontja

Megjegyzés

Elfogadom az adatkezelési szabályzatot

Napelem vagy Napkollektor
Nagyon sok megkeresést kapunk minden féle fórumokon. Az érdeklődök nincsenek tisztában a napelem és a napkollektor közti különbségére. Tudják azt, hogy szeretnének megújuló energiát a házukra, csak igazából nem tudják mire is van szükségük.
A napelem áramot, a napkollektor meleg vizet termel. Kérdéseikből kiderül az is, hogy a bekerülési költségeiknek a megtérülése nagyon fontos számukra, ezért kérdezik hogyan számolható ki.
Itt szeretnénk egy tévhitet eloszlatni, miszerint a napelem gazdaságosabb megoldás. Magyarországon logika nélkül terjed, hogy ma mindenki napelemet akar a háza tetejére anélkül, hogy tisztába lenne, valójában mire is van szüksége. Ugyanis a számítógépen történő megtérülések nagyon ritkán, de általában nem tükrözik a valóságot. Számos cég weboldalán olvasható napelemes rendszerek esetén 7-10 év megtérülés. Ezeken az oldalakon szintén olvasható, hogy pl. havi 5.000Ft- os villanyszámlához ajánlanak 1,2 millió forintos napelemes rendszert. Szerintünk bárki ki tudja számolni, az előbb említett értékű napelem 240 hónap, azaz 20 év. Ha ugyan ezt meleg víz előállításra is használják akár több is lehet.
De ez a helyzet tovább rontható. Vannak, fölül árazott márka névvel ellátott, (márka nevet nem említünk) rendszer optimalizáló megoldások ahol további 20-30% költséggel további években eltolják a megtérülést.
Előszeretettel hivatkoznak „szakemberek” Németországra, hogy ott szinte minden háztető tele van napelemmel és mindenki azt használja. Azt, hogy az ottani körülmények, mások nem teszik hozzá. Például Németországi szolgáltatók magasabb árakon veszik át a megtermelt áramot. Érthető módon a napelem szerelők csak a napelemeket ajánlják, a napkollektoros rendszereket nem. Nem említik, hogy a németeknél, szinte minden háztetőn a napelemes rendszer mellett megtalálható a napkollektor is. Most már tudjuk, hogy a meleg víz előállításra illetve a fűtés rásegítésre van. A drágán előállított áramot, meleg víz előállításra nem pocsékolják, használják el.
Térjünk vissza az alap napelemes rendszerünkhöz, amit példának említettünk 5.000 forint havi termelés 1,2 milliós rendszer esetén. Egy család, villanybojlerrel állítja elő a meleg vizet az akár 8.000-10.000 forint költségbe is kerülhet havonta. Ez a meleg víz igény előállítható 700.000-800.000 forintos napkollektoros rendszerrel.
Azért gondoltuk, hogy felhívnánk a figyelmét mindenkinek, aki megújuló energia területén tervez beruházást, hogy a megtérülés, számítógépen történő modellezése ritkán tükrözi a valóságot.
Minden napelemes rendszer mellett fontos helye van a háztetőkön napkollektoroknak is. Akinek van lehetősége a napelem és napkollektor rendszereket együtt szereltessék, mert így lesz igazán gazdaságos a megoldás.
Cikkünket azért tartottuk fontosnak megírni, mert tapasztalataink azt mutatják, hogy egyre több helyen van a tető tele napelemmel kollektorok helyet. Nem mindegy, hogy a gazdaságtalan villanybojler használatával termeljük meg a meleg vizünket, vagy a nap adta lehetősséggel.
Ez csak egy példa a sok közül. Kérjék a kivitelezőktől a helyszín alapján azt, megoldást ami a leggazdaságosabb napelem vagy napkollektor rendszer kiválasztásával. Az a válasz, hogy napelem kell a háztetőre, és árammal bármi előállítható az igaz, de nem gazdaságos.
Codefon-Solar Kft.

Oszd meg ha tetszett
  • Facebook